De Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft een nieuwe commandant. Luitenant-generaal Hans Leijtens nam vandaag op het Haagse Binnenhof de leiding over van ranggenoot en Gouwenaar Harry van den Brink.
De 58-jarige Van den Brink vertrekt na bijna vier jaar commandant te zijn geweest. Dit op eigen verzoek, om gezondheidsredenen. Zo kan hij zich focussen op zijn herstel. Details over zijn gezondheid zijn niet bekendgemaakt. Voor Leijtens is het de tweede keer dat hij de functie krijgt. In 2015 stonden beide generaals op dezelfde plek, alleen waren de rollen toen omgedraaid. Minister Ank Bijleveld-Schouten memoreerde dat het wapen sindsdien meer mensen en financiële middelen kreeg. “Geboren uit noodzaak waaraan drie belangrijke ontwikkelingen ten grondslag lagen”, zei ze.
Toegenomen migratie
Een daarvan: de toegenomen migratie richting het (Europese) vasteland. De Koninklijke Marechaussee leverde een belangrijke bijdrage aan het bewaken van de Europese buitengrenzen. “Controles op irreguliere migratie in onze havens, op onze vliegvelden en aan onze landsgrenzen zijn hierdoor meer dan nodig”, aldus de minister.
Terrorismedreiging
Een tweede ontwikkeling betreft de gevolgen van toegenomen terrorismedreiging. Bijleveld refereerde aan de aanslag op het Belgische vliegveld Zaventem. De Hoog Risico Beveiligingspelotons, sinds 2016 operationeel, noemde de minister in dit verband een mijlpaal binnen het wapen.
Groei luchthavens
Ten slotte is ook de groei van Nederlandse luchthavens reden voor uitbreiding van de marechaussee. Meer reizigers betekent meer controle en meer kans op eventuele onveilige situaties.
Vechtlust
Op Van den Brinks schouders lag de taak die groei van het wapen waar te maken. Dat deed hij in stappen. Want zei hij “de problemen zijn niet in een dag ontstaan en daarom niet in een dag opgelost.” De Gouwenaar kreeg daarnaast te maken met nog een grote uitdaging, want veel collega’s verlieten de organisatie. Het baarde hem zorgen, maar wakkerde volgens Bijleveld ook zijn vechtlust aan.
Samenwerking
Bijleveld: “Samenwerking was voor jou het onvermijdelijke sleutelwoord.” Als mooie voorbeelden noemde ze de Border Security Teams op Chios en Lesbos, internationale oefeningen en het samen hulp bieden aan de slachtoffers van de verwoestingen door orkaan Irma.
Als bevelhebber van de Koninklijke Marechaussee vervulde de Gouwenaar ook de functie van gouverneur van de residentie. Die functie bestaat sinds 1813 en is sinds 1962 een verantwoordelijkheid van de bevelhebber van de Koninklijke Marechaussee. Van den Brink was dan ook verantwoordelijk voor al het militair ceremonieel in Den Haag, bijvoorbeeld rond de derde dinsdag in september en bij het aanbieden van geloofsbrieven aan de koning door ambassadeurs.
Van den Brink werd voor zijn verdiensten Koninklijk onderscheiden. De minister speldde hem de versierselen op van Officier in de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden.
Paleis Soestdijk
Van den Brink begon in 1979 op zijn 17de als marechaussee. Hij werkte onder meer bij de beveiliging op Paleis Soestdijk en in de grensbewaking op luchthaven Schiphol. Na afronding van de onderofficiersopleiding in 1985 werkte hij kort als instructeur. Daarna begon hij aan de officiersopleiding. In die hoedanigheid diende hij onder meer als Projectleider Calamiteiten District Koninklijke Marechaussee Luchtvaart en chef staf district Schiphol. In 2011 werd hij commandant van het district Schiphol. In 2014 begon Van den Brink als plaatsvervangend commandant Koninklijke Marechaussee. En vanaf 2015 dus commandant Koninklijke Marechaussee.
Veiligheidsketen
Volgens Bijleveld is de Koninklijke Marechaussee niet meer weg te denken uit de veiligheidsketen. “Daarom is het des te belangrijker het commando in goede handen achter te laten. Hoe uniek dit terug te geven aan je voorganger. Luitenant-generaal Leijtens. Jij bent de commandant die past bij deze tijd. In het belang van ons aller veiligheid. Een nieuwe, bekende commandant van de Koninklijke Marechaussee en Gouverneur van de Residentie.”