Gouda vergeet levensredder

12 July 2019, 09:46 uur
Algemeen
mainImage
Gemeente Gouda
Burgemeester Salet en de drie redders: de heer Arkiza, mevrouw Rabouw, de heer Tesser en de heer Heldring van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Jenny Bouman was niet uitgenodigd bij de uitreiking.

Vijf Goudse helden hebben donderdagmiddag een erepenning ontvangen van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen voor het redden van slachtoffers uit een auto die te water was geraakt. Burgemeester Salet reikte de erepenningen uit namens de KMRD aan de heer Arkiza, de heer Tesser en mevrouw Rabouw. Bij de uitreiking waren ook de drie slachtoffers en hun familie aanwezig om hun redders te bedanken. Twee van de vijf redders konden helaas niet bij de uitreiking aanwezig zijn. Zij ontvangen de erepenning op een later tijdstip. Een andere belangrijke levensredder, Jenny Bouman, was de gemeente Gouda vergeten uit te nodigen. Bouman redde nota bene het leven van één van de jongens door een geslaagde reanimatie toe te passen.

"Van familie en vrienden van een van de slachtoffers van de auto die te water is geraakt op de Walvisstraat ontving ik een bericht "ben jij niet uitgenodigd"? Blijkt er een huldiging te zijn van de redders van de drie jongens", zo reageert Bouwman. "

"Op deze bewuste dag heb ik door middel van reanimatie een van de jongens kunnen redden. Ik heb hem gekalmeerd en overgedragen aan de hulpdiensten. Nadat hij in de ambulamce werd gereden, ben ik naar binnen gegaan om niet in de weg te lopen.

"Enige tijd later heb ik "mijn" jongen Ali ontmoet en ook zijn moeder is bij mij thuis geweest. Het is voor mij en Ali een bijzondere gebeurtenis en ook zijn moeder kom ik regelmatig tegen en bedankt mij keer op keer. En nu vraagt hij mij "waar was je?" Net of het niet serieus was wat wij, Ali en ik hebben meegemaakt. 

De man die één minuut bij Ali was, hem één compressies gaf en daarna tegen mij zei "neem maar over" en wegging, was wel uitgenodigd bij de huldiging. Dat is voor ons wel apart. Klinkt cliché, ik hoef de credits niet, en zou het zo weer doen, maar vraag me af hoe iemand zo gepasseerd kan worden?...

"Maar al met al. Er zijn drie overlevers van een heel heftig ongeluk en dat is het belangrijkste. En op één staan de mannen die het water zijn ingegaan. Zonder deze mannen viel er niemand meer te reanimeren. Dit wilde ik even kwijt...", aldus Jenny Bouman.

De gemeente Gouda is zich overigens van geen kwaad bewust. "Wij zijn uitgegaan van de lijst van namen die ons door de politie is aangereikt. Daar doen wij het mee. Wat en waarom het fout is gegaan en  mevrouw Bouwman niet is uitgenodigd, weten wij dus niet. Maar als we het weten, maken we het uit uiteraard goed en in orde met mevrouw Bouman...", aldus de reactie van de gemeente.

Wat gebeurde er op zaterdag 23 maart?
Op zaterdag 23 maart belandde een auto ondersteboven in het water op de hoek van de Walvisstraat / Westerkade. De auto verdween bijna geheel onder water. De vijf Gouwenaars handelden meteen en doken het water in om de inzittenden uit de auto te bevrijden of gaven eerste hulp en reanimatie op de kant. Burgemeester Salet: “In dit soort situaties, telt elke seconde. Het is niet vanzelfsprekend dat omstanders direct handelen bij een ongeluk. Deze vijf Gouwenaars deden dat gelukkig wel’.