Examen net na startsein minister afgelast

19 June 2019, 15:50 uur
Algemeen
mainImage

Minister Cora van Nieuwenhuizen (van Infrastructuur en Waterstaat) heeft op woensdag 19 juni het praktisch verkeersexamen in de wijk Korte Akkeren in Gouda bezocht. Zij controleerde eerst de fietsen bij de leerlingen van de Goudakker en vervolgens wenste zij - samen met wethouder Hilde Niezen van de gemeente Gouda - de leerlingen van de Westerschool veel succes. Vervolgens gaf zij het startsein en stuurde ze de kinderen de weg op om de route van het praktisch verkeersexamen te gaan fietsen.

Maar helaas... viel het praktijkexamen letterlijk in het water. Nadat de minister het startsein had gegeven barstte het onweer los. Net voordat kinderen van basisschool de Westerschool, de Kas en de Goudakker in Gouda op pad wilden gaan voor het praktisch verkeersexamen werd het afgelast wegens naderend onweer. Het praktijkexamen kon daardoor niet doorgaan. Dit wordt op een later moment alsnog gedaan.

Veilige keuzes maken in het verkeer
Minister Van Nieuwenhuizen was vandaag in Gouda aanwezig om de kinderen op het belang van kennis van de verkeersregels te wijzen. Tijdens het examen, waaraan landelijk jaarlijks 175.000 leerlingen deelnemen, staan vrijwilligers langs de route die, aan de hand van een controlelijst of app, beoordelen of de leerlingen goed en veilig handelen. Het verkeersexamen bestaat uit een theorie- en een praktijkdeel is een initiatief van Veilig Verkeer Nederland (VVN). In de wijk Korte Akkeren in Gouda is dit verkeersexamen voorbereid door Sandra Henning, verkeersleerkracht bij OnderwijsAdvies.

Het ministerie en VVN willen dat zoveel mogelijk leerlingen in groep 7 of 8 meedoen aan het theoretisch en praktisch verkeersexamen zodat ze leren de veiligste keuzes te maken in het verkeer, voor zichzelf en het overige verkeer. Niet alleen als fietser, maar ook als voetganger. Het percentage scholen dat het praktisch examen uitvoert, is 90 procent. Het ministerie en VVN zien dat graag stijgen.

Begeleiding door OnderwijsAdvies
Er hebben bij het praktisch verkeersexamen in Korte Akkeren 6 basisscholen meegedaan met in totaal 106 leerlingen. Deze 6 scholen werken structureel aan praktische en theoretische verkeerseducatie en verkeersveiligheid via het Zuid-Hollandse programma SCHOOL op SEEF. Ze worden hierbij begeleid door verkeersleerkrachten van OnderwijsAdvies. Deze begeleiding bestaat onder meer uit het organiseren en geven van praktische verkeerslessen, waaronder de voorbereiding op het praktisch verkeersexamen.

Het praktisch verkeersexamen in Korte Akkeren wordt ieder jaar georganiseerd door verkeersleerkracht Sandra Henning van OnderwijsAdvies in samenwerking met alle deelnemende scholen, de gemeente, politie en Veilig Verkeer Nederland. De gemeente Gouda en de regio Midden-Holland zorgen voor de financiering van het praktisch verkeersexamen en voor de inzet van de verkeersleerkracht bij SCHOOL op SEEF. Henning: “Toen ik 9 jaar geleden startte in de wijk als verkeersleerkracht was de fietsvaardigheid en de verkeersveiligheid voor fietsers in de wijk niet erg hoog. Er werd ook niet veel gefietst. Nu 9 jaar verder, vind ik dat de vaardigheid verbeterd is, maar ook de verkeerveiligheid in de omgeving veiliger is geworden. Dit hebben we voor elkaar gekregen door de praktische verkeerslessen op het plein en in de wijk vanuit het programma SCHOOL op SEEF te geven en door contact met de gemeente. Daarnaast zie je dat de fietsen ook verbeterd zijn. Het is niet noodzakelijk om een nieuwe fiets aan te schaffen, maar het belang van een veilige fiets, dat inzicht is er nu veel meer.”

Maak van de Nul een Punt #MVD01
‘Maak van de nul een punt’ is een beweging van organisaties, bedrijven en individuen die de verantwoordelijkheid nemen om samen toe te werken naar dat ene grote doel: nul ernstige slachtoffers in het verkeer. In projecten, maar ook gewoon door zelf van de nul een punt te maken. Geef de ander voorrang, houd rekening met elkaars beperkingen en kwetsbaarheid, pas je snelheid aan aan de omstandigheden, ga zoveel mogelijk lopend of fietsend naar school, bel of app niet onder het rijden en fiets altijd met verlichting als het zicht slecht is. Ook met het succesvolle programma SCHOOL op SEEF wordt een punt gemaakt van het streven naar nul verkeersslachtoffers. Dit programma voor het basisonderwijs met veel aandacht voor praktische verkeerslessen zorgt ervoor dat kinderen van jongs af aan leren hoe zij zich verantwoordelijk kunnen gedragen in het verkeer. Want omgaan met verkeerssituaties en verkeersregels leer je vooral door het te doen!