Gouds Dagblad | Een hond in een kokende auto? Sla het raampje in
mainImage

Een hond in een kokende auto? Sla het raampje in

Foto: Jan Kok.
8 augustus 2020, 00:25 uur
Algemeen

De dierenpolitie en de talrijke dierenorganisaties, landelijk en regionaal, vragen mensen met deze hitte een extra oogje in het zeil te houden om te voorkomen dat in auto’s achtergelaten honden wegsmelten in de zon. Op parkeerplekken af en toe eens een auto inkijken om te zien of het er binnen allemaal wel pluis is, in het belang van de dieren moet dat kunnen.

Gisteren moest de politie in Vlissingen weer een hond in veiligheid brengen, die in de auto in de brandende zon was achtergelaten. Hoe een mens daartoe kan beslissen? Het gaat dierenvrienden de pet te boven. Het is misdadig.

Volgens de directeur van de Dierenbescherming gebeurt het vrijwel elk weekeinde dat baasjes hun hond op deze manier achterlaten. Een dier kan in zo'n geval binnen 15 minuten overlijden door de hitte.

We moeten dit met z’n allen tegen elke prijs zien te voorkomen. Dus wanneer u een hond in een auto aantreft die oververhit dreigt te raken, twijfel niet maar onderneem actie. Is de eigenaar niet in de buurt en ook niet – snel - te lokaliseren, waarschuw dan zo snel mogelijk de politie 0900-8844 en de dierenambulance 0900-0245.

En als het echt een kwestie is van leven of dood, kan het inslaan van een ruit om de hond te redden worden gezien als ‘zaakwaarneming’ (een juridische constructie waarbij u optreedt in het belang van een ander). Niet twijfelen dus.