Doorbakken bij siroopwafelbakkerij Van Vliet

15 January 2020, 14:46 uur
Algemeen
mainImage
Siroopwafelbakkerij Van Vliet
Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven van Heel Holland Bakt waren onlangs bij Mike van den Berg te gast

Janny en Robèrt van onder meer het t.v.-programma Heel Holland Bakt kwamen eind vorig jaar langs bij siroopwafelbakkerij Van Vliet. Zij brachten siroopwafelbakkerij Van Vliet een bezoek tijdens Gouda bij Kaarslicht, afgelopen vrijdag 13 december. Dit om siroopwafels te maken en te bakken met gastheer Mike van den Berg en hem uit te horen over het inmiddels wereldwijd bekende Goudse koekje.

Er werden meteen opnames gemaakt voor het programma Doorbakken van Omroep Max. Het napraatprogramma van Heel Holland Bakt is woensdagavond 15 januari, vanaf 21u30 te zien bij NPO1. Het populaire programma Doorbakken wordt gepresenteerd door Irene Moors. Daarin wordt nagepraat over de vorige aflevering van HHB en wordt een Hollands product in de schijnwerpers gezet. Deze keer is dat de stroopwafel.

Dubai
 ,,In december kreeg ik bezoek van Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven van Heel Holland Bakt", aldus Mike van den Berg die woensdag voor de 31-ste keer in vier jaar op televisie te zien in met de stroopwafel. "Janny is al vaker bij ons op bezoek geweest. Voor Robèrt was het de eerste keer. Maar hij had al het een en ander over ons vernomen van en via Janny", vertelt Mike van den Berg. "Ze kwamen een kijkje achter de schermen nemen. Kijken welke ingredienten we gebruiken, hoe we de siroopwafels maken en hoe we ze in de markt zetten. En die afzetmarkt wordt steeds groter. Ik ben onlangs nog in Dubai geweest. Om maar een voorbeeld te geven."

Sinds 1864
Siroopwafelbakkerij Van Vliet maakt al siroopwafels sinds 1864. Mike is de zesde generatie Van Vliet, zijn vader Ton is nog altijd eigenaar van de zaak. "We weten inmiddels goed, en wellicht als de beste, hoe we een siroopwafel moeten maken en bakken. Maar het is voor ons een hele eer om Janny en Robèrt in de winkel te hebben. Robèrt is een vakman, een meester pattisserie. Ik heb veel respect en bewondering voor hem. Bijzonder natuurlijk, dat hij het nodige van je wil weten over het maken van siroopwafels. Siroopwafels die nu helemaal in de picture staat in Amerika. Aangejaagd door de basketballers daar...", aldus Mike, die van Robèrt de nodige complimenten kreeg over de gedreven en enthousiaste wijze waarop hij zijn vak bedrijft.

Start nieuw seizoen
Het 7e seizoen van Heel Holland Bakt, Janny, Andre en Robèrt, is afgelopen zondag 15 december gestart. Dit seizoen wordt er, net als in 2018, een extra aflevering geserveerd. Dat betekent dat je niet 8, maar 9 zondagen gebakken zit. In de eerste aflevering probeerden 50 amateurbakkers Janny en Robèrt te overtuigen van hun bakkwaliteiten. Dit deden zij op een heuse Heel Holland Bakt-Braderie! Nadat ze hun thuisgebakken spektakelstuk in hun eigen bakkerskraam hadden klaargezet, kwam de jury langs voor een praatje. En uiteraard om te proeven! Hierna volgde een intensief bakkamp bij Robèrt. De 10 bakkers die de strenge selectie het best doorliepen, kregen hun persoonlijke bakschort, en mogen de tent in om te strijden om de titel Beste Thuisbakker van Nederland van 2019 – 2020.

Bakkers klaar? Zit klaar, ook weer op zondag 19 januari. Kijk dan om 21.35 uur naar NPO 1.

Zuid-Holland - Stroopwafel
Gouda staat bekend om de stroopwafel! De eerste wafel werd in de loop van de 19e eeuw gemaakt, maar het is onduidelijk aan welke bakker we deze inmiddels oer-Hollandse koek precies hebben te danken. Wat wel duidelijk is, is dat de komst van de Goudsche Siroopfabriek en de eerste gasfabriek in Gouda ervoor hebben gezorgd dat dit koekje van de band kwam rollen.

Van oudsher worden deze koeken siroopwafels genoemd. Zit er verschil tussen die 2? Jazeker! Niet alleen de naam, maar ook de koek is anders. Bij een siroopwafel worden 2 hele wafels op elkaar geplakt met siroop ertussen. Bij de stroopwafel wordt 1 koek gesplitst en worden de twee helften met siroop aan elkaar geplakt.  De echte kenners noemen de koek ook wel spouwwafel. Spouden betekent splijten. Je zou het kunnen kennen van de term ‘spouwmuur’, een dubbele muur met een laag ertussen. Stroop, siroop of spouw… Wat de naam ook moge zijn, overeind blijft dat dit wafelkoekje met stroop super lekker is en inmiddels internationaal bekend staat als typisch Hollands koekje.