Gouds Dagblad | Dit weer krijgen we van oud op nieuw...

Dit weer krijgen we van oud op nieuw...

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Dit weer krijgen we in Gouda van oud op nieuw, volgens de verwachtingen van Meteo Gouda.

Oudjaarsdag is het winderig en kan er aan het eind van de middag en aan het begin van de avond lichte (mot-)regen vallen. Na de passage van de regenzone neemt de wind sterk af naar zwak, windkracht 2 Beaufort.

Tijdens de Jaarwisseling is het waarschijnlijk licht -tot half bewolkt en bij een (zeer) zwakke noordwester (1 à 2 Beaufort) is het circa 5 graden Celsius. De kans op neerslag is tijdens de overgang van 2018 naar 2019 uiterst klein, maar niet geheel uitgesloten. Tijdens de jaarwisseling blijft het droog en staat er weinig wind, zodat vuurpijlen veilig de lucht in kunnen. Maar het kalme weer heeft een keerzijde: er is kans op mist. Met name in het zuiden kan de mist dicht zijn met minder dan 200 meter zicht. Bovendien is de kans op smog groot.

Bij het afschieten van vuurwerk komt veel fijnstof vrij. Als er weinig wind staat, blijven de stofdeeltjes hangen. Waterdruppeltjes hechten zich massaal aan de grote hoeveelheid fijnstof en dat zien we als mist. Omdat de roetdeeltjes gevangen zitten in de mistdruppeltjes is sprake van een ‘vieze’ mist, ofwel smog.

Tijdens de jaarwisseling is de kans op mist het grootst in het zuiden omdat daar slechts een zwakke wind waait uit westelijke richting. Verder naar het noorden kan de wind matig zijn. Daar zullen de kruitdampen dan ook makkelijker weggeblazen worden en is het zicht een stuk beter.

Met temperaturen van een graad of 6 à 7 is het ideaal weer om vuurwerk af te steken of om naar het vuurwerk te kijken. Omdat er weinig wind staat voelt het niet te koud aan. Er trekken veel wolkenvelden over ons land, maar er is ook kans op enkele opklaringen.

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda

 


Foto: Digitaal Dagblad