Gouds Dagblad | Deze vissen kun je tegenkomen bij het zwemmen

Deze vissen kun je tegenkomen bij het zwemmen

mainImage

"Voor de mensen die het nog niet weten: deze vissen leven dus ook in ons gebied. Geniet van het zwemmen!", zo meldde de Dierenambulance van het Centrum voor Dierenhulpverlening vandaag op haar Facebookpagina.

Bizar en op het eerste gezicht zeer angstaanjagend, zo'n mega lange meerval. Maar ze zwemmen hier gewoon rond. Deze jongen haalde de medewerkers van de Dierenambulance uit de de Hollandse IJssel.

De monsterlijk grote meervallen zitten al een tijdje in de Nederlandse wateren en vormen de grootste inheemse roofvis van Nederland. "Ze zijn hier opgegroeid”, weet hoofdredacteur Arnoud Terlouw van vismagazine Beet. ,,We zien nu wel een opkomst van heel veel meervallen die heel groot worden.”

En dan te bedenken dat de meerval bijna uitgestorven was in ons land. Er was jaren geleden nog maar één populatie over, in de Westeinderplassen. Maar door de aanleg van een kanaal tussen de Rijn en de Donau kon de meerval Nederland binnenzwemmen en de wateren veroveren. Ook ontsnapten er een paar uit een kwekerij in Wallonië, waardoor ze in de Maas terecht kwamen. De paar warme zomers van de afgelopen jaren hebben de vissen explosief laten groeien.

Met name in de grote rivieren, zoals de Waal, de Maas en de Lek, zwemt de meerval rond. Maar ook in hartje Rotterdam. Experts verwachten ooit meervallen van 3,5 meter in Nederland tegen zullen komen. Maar de komende tien jaar zullen we vaker zien van 2,40 of 2,50 meter.

Of we tijdens het zwemmen enorm op moeten passen voor dit ogenschijnlijk gevaarlijke dier? ,,Nee hoor, absoluut niet", zo vertelt een medewerker van de Dierenambulance. "Mensen zijn geen prooi van de meerval. Je zou 'm eventueel wél kunnen voelen als -ie voorbij zwemt...”. Het is maar dat je het weet. 


Foto: Dierenambulance van het Centrum voor Dierenhulpverlening