Gouds Dagblad | De Halve Maen vaart door Gouda
mainImage

De Halve Maen vaart door Gouda

9 augustus 2020, 08:26 uur
Algemeen

De Halve Maen is dit weekeinde te zien in Gouda en in het Groene Hart. Zaterdagavond meerde de 17e eeuwse replica van een VOC schip aan bij de Julianasluizen. Zondag vaart het schip verder.

Het schip maakt op dit moment een tour door Nederland. Tijdens deze tour vaart het zeilschip naar verschillende VOC-steden. De Halve Maen vertrok deze week van zijn standplaats Hoorn voor een tocht langs Enkhuizen, Amsterdam, Middelburg, Delft (Delfshaven) en Rotterdam.

De Halve Maen is een zeilend replica van het schip waarmee Henry Hudson in 1609 probeerde een kortere zeeroute naar China te vinden, in opdracht van de VOC. Die vond hij niet, maar hij gooide wel als eerste Europeaan het anker uit bij een eiland, dat de Nederlanders 'Manahatta' noemden. Nederlandse kooplieden zagen na thuiskomst goede handelsmogelijkheden en stichtte op het eiland 'Manahatta' een nieuwe kolonie. Nieuw Amsterdam. Nu beter bekend als New York.

Op de website van De Halve Maen is te lezen dat het originele schip het type ‘Jacht’ was. Het diende vroeger voor het verschepen van producten zoals zout en graan. In 1609 voer het schip als ontdekkingssloep naar Amerika en opende daar de weg voor handel. Uit welke tijdsperiode het originele schip precies afkomstig was, is niet bekend. Experts schatten het bouwjaar rond 1605-1606.