Gouds Dagblad | Coronacrisis legt ook grote druk op overige zorg
mainImage

Coronacrisis legt ook grote druk op overige zorg

25 maart 2020, 08:13 uur
Algemeen

Vanwege de uitbraak van het coronavirus ligt bijna de helft van de reguliere zorg stil. Er ontstaat een veelvoud aan uitgestelde behandelingen die later moeten worden ingehaald. Dat leidt tot oplopende wachtlijsten en kan zelfs levens kosten, waarschuwen onderzoekers en zelfstandige klinieken in het FD.

Op dit moment is zo'n 40 procent van de reguliere zorg stilgelegd om capaciteit vrij te maken voor de opvang van de groeiende golf coronapatiënten en om nieuwe besmettingen te voorkomen. Per week gaan 3,5 miljoen patiëntcontacten niet door en 90.000 zorgverleners kunnen hun vak niet uitoefenen, blijkt uit een analyse van adviesbureau voor de zorg Gupta Strategists, die woensdag verschijnt.

"Het uitstellen van zorg kan een sluipmoordenaar zijn die potentieel meer levens gaat raken dan het nieuwe coronavirus", schrijven de onderzoekers. Het stilleggen van de zorg betekent ook een financiële strop. Vanwege alle afgezegde consulten en operaties lopen zorgaanbieders iedere week 400 miljoen euro aan inkomsten mis, berekende Gupta.


Door: ANP | Foto: ANP