CardioInsight-vest brengt onregelmatige hartritmes in kaart

3 April 2018, 19:20 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
CardioInsight-vest brengt onregelmatige hartritmes in kaart

Het Erasmus MC is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat het CardioInsight-vest in gebruik heeft genomen. In het Rotterdamse umc is inmiddels de derde patiënt gediagnosticeerd met een hartritmestoornis met behulp van een nieuwe methode. Hierbij draagt de patiënt een sensorvest dat in verbinding staat met een systeem dat onregelmatige hartritmes met behulp van een 3D-kaartsysteem in kaart brengt.

252 elektroden registreren buiten het lichaam de bewegingen die het hart maakt. Een normaal hartfilmpje maakt gebruik van 12 elektroden. Voor de patiënt is het minder belastend dan de gebruikelijke methode, waarbij via een slagader een katheter in of rond het hart wordt geplaatst om een stoornis op te sporen.

Dr. Tamas Szili-Torok, cardioloog en elektrofysioloog in het Erasmus MC, is enthousiast over de nieuwe methode. ,,Nu kunnen we voorafgaand aan de ingreep echt goed zien waar de ritmestoornis zit. We kunnen 30 tot 40% sneller werken. Dat is veel minder belastend voor de patiënt.”

Patiënten met hartritmestoornissen kunnen trefzekerder en sneller worden behandeld als vóór de ingreep de ritmestoornis goed in beeld is gebracht met een sensorvest met elektroden.