Gouds Dagblad | Bewolkte dag met kans op lichte regen

Bewolkte dag met kans op lichte regen

mainImage

De vrijdag begint bewolkt en er kan lokaal een lichte regenbui vallen. Later breekt in de oostelijke helft van het land de zon af en toe door, maar ook daar is er kans op een enkele regenbui. Het wordt maximum 14 graden. In het weekend stijgt de temperatuur naar om en nabij de 20 graden. Vooral in het binnenland stijgt de temperatuur zaterdag flink; het kan dan lokaal wel 23 tot 25 graden worden. Die warme lucht wordt aangevoerd door een lagedrukgebied boven Frankrijk. Wel is het bewolkt en is er 's middags en 's avonds kans op regen- en onweersbuien. Zondag is de temperatuur op de meeste plaatsen iets lager dan op zaterdag, maar het kwik blijft rond de 20 graden. Er is wel meer bewolking en opnieuw kans op buien.

Vrijdag start geheel bewolkt en van tijd tot tijd valt er een beetje lichte regen of motregen. Het wordt hooguit 14 graden Celsius in Gouda en omgeving. brede opklaringen passeren, dan kan de maximumtemperatuur lokaal een graad hoger uitvallen. In het Groene Hartgebied waait een matige wind met een kracht van 3 op de schaal van Beaufort. In de loop van de dag ruimt de wind van noordoost naar zuidoost.

In de nacht naar zaterdag waait er een oostenwind, deze is zwak, windkracht 2 Beaufort. De nacht begint geheel bewolkt, maar eindigt met brede opklaringen. De minima komen in de Goudse regio rond 11 graden Celsius uit. In landelijk gelegen gebied kan een mistbank ontstaan, deze lost door een snelle opwarming zaterdagochtend vroeg spoedig op. 

Zaterdag wordt een warme dag met maxima van 20 graden Celsius in de Goudse regio. De dag start met vrij veel zon, maar in de loop van de dag ontstaan stapelwolken (Cumulus Humilis). Deze stapelwolken worden steeds forser van opbouw (Cumulus Mediocris en Cumulus Congestus), een enkel exemplaar kan doorgroeien tot het buienstadium (Cumulonimbus of Towering Cumulus). Daarbij is een kleine kans op onweer. De wind is overwegend zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort en komt uit richtingen tussen oost en zuidoost. Tijdens een mogelijke onweersbui kan de wind even flink uitschieten en zijn er ook windstoten te verwachten.

De nacht naar zondag verloopt zacht met minima rond 11 graden Celsius. Het is wisselend bewolkt. Tijdens brede opklaringen kan er bij weinig wind grondmist of een lokale mistbank gevormd worden. De noordenwind is (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort.

Zondag wordt de warmste dag van de week met maxima van circa 21 graden Celsius in Gouda. Het weerbeeld bestaat uit tamelijk veel zon in de ochtend en forse stapelwolken en enkele buien in de middag. De buien zijn intensiever dan de zaterdag. De kans op onweersbuien is aanzienlijk groter dan zaterdag. De noordooster is matig, windkracht 3 Beaufort.

In de nacht naar maandag kunnen er in de vochtige lucht bij weinig wind gemakkelijk mistbanken ontstaan in het Groene Hartgebied. De nacht wordt met circa 12 graden Celsius beslist niet koud. De wind is noordwestelijk en (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort.

Maandag overheerst de bewolking. Sporadisch kan de zon even doorbreken, maar dit is niet van lange duur. In het Groene Hart kan uit de bewolking zo nu en dan wat lichte regen vallen, meestal blijft het bij wat gespetter. De maximumtemperatuur is in de Goudse regio circa 18 graden Celsius. De noordwestenwind is overwegend matig, windkracht 3 Beaufort.

De nacht naar dinsdag verloopt nog een fractie zachter dan de voorgaande nacht. De minima liggen rond 13 graden Celsius in de Goudse regio. De nacht verloopt geheel bewolkt, maar het blijft zo goed als zeker droog. Er kan lokaal een mistbank gevormd worden, de kans hierop is het grootst buiten de bebouwde kom. De noordwester is zwak, windkracht 2 Beaufort.

Dinsdag is het geheel bewolkt en de kans op neerslag is klein. Bij een matige noordwester, windkracht 3 Beaufort wordt het maximaal 16 graden Celsius.

In de nacht naar woensdag is het eveneens geheel bewolkt met een kleine neerslagkans. De  wind blijft onveranderd uit de noordwesthoek waaien en is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort. Opnieuw is het met een graad of 12 een zachte nacht.

Woensdag overdag blijft de noordwester vochtige zeelucht aanvoeren, waardoor het opnieuw de gehele dag bewolkt blijft. Met 16 graden als middagtemperatuur is het een fractie koeler dan het langjarig gemiddelde voor de derde decade van mei in de Goudse regio.

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda