Gouds Dagblad | Bergman en Bouwmeester worden Ere Waegemeesters

Bergman en Bouwmeester worden Ere Waegemeesters

mainImage
Bergman en Bouwmeester worden Ere Waegemeesters

Tijdens de opening van het Kaasseizoen en de Goudse Kaasmarkt, op donderdag 5 april, treden twee personen met een grote staat van dienst voor de stad Gouda toe tot het Gilde der Ere Waegemeesters. De kandidaat-leden zijn niemand minder dan ex-wethouder Daphne Bergman en Geert Bouwmeester, voorzitter Raad van Bestuur van De Goudse Verzekeringen en aftredend bestuurder van het Gouds Genootschap Graaf Floris de Vijfde.

De beëdiging wordt om 12u30 uitgevoerd op de Markt van Gouda door burgemeester Milo Schoenmaker in zijn rol als Opper Waegemeester.

Daphne Bergman heeft zich sinds 2002 met passie ingezet voor Gouda. Van 2010 tot eind 2017 was zij wethouder in het Goudse gemeentebestuur. In deze functie heeft ze onder meer een belangrijke rol gespeeld in het bruisender maken van de stad, een van de doelstellingen van het Genootschap Graaf Floris de Vijfde, dat de titel van Ere Waegemeester tientallen jaren geleden heeft ingesteld.

Geert Bouwmeester is al vele jaren actief in de Goudse samenleving, net als het familiebedrijf De Goudse Verzekeringen. Zo is het klokkenspel in het oude stadhuis op de Markt een geschenk van De Goudse. De afgelopen vijf jaar was Geert Bouwmeester bestuurder van het genootschap. Deze functie heeft hij recent beëindigd.

De twee kandidaten met een bijzondere staat van dienst voor Gouda leggen om 12u30 een proeve van bekwaamheid af door het boren, proeven en keuren van een Goudse kaas. Als zij hiervoor slagen, worden ze bijgeschreven in het register van het genootschap. Het bijschrijven in het register gebeurt niet vaak, hooguit twee keer per jaar.


Foto: Digitaal Dagblad