Gouds Dagblad | Anonieme gever helpt Oma uit de (auto)brand

Anonieme gever helpt Oma uit de (auto)brand

mainImage

Buurtmoeder Marian ‘Dushi’ Eisden was het vijfde slachtoffer in de reeks van 25 Goudse autobranden. Haar auto vloog 12 mei in de brand. Eisden staat in de buurt bekend als oma, tante of dushi (Papiaments voor schat). Ze kookt geregeld in een buurthuis voor de wijk en helpt veel mensen bij het op de rit krijgen van hun leven. Nadat buurtbewoners hoorden dat de auto van Eisden in vlammen was opgegaan, schoten ze direct te hulp. Ze zamelden geld in zodat Eisden weer een auto aan kan schaffen. Maar dat geld mag ze in haar spaarpot stoppen. Een anonieme, gulle gever schonk haar vorige week namelijk een auto, een Mazda Demio. Ze kan dus nu weer autorijden en boodschappen doen voor de buurt.

Buurtbewoners in de wijk De Korte Akkeren haalden binnen enkele dagen bijna 1000 euro op voor hun populaire buurvrouw Eisden, een van de slachtoffers van de autobranden die Gouda een maand lang teisterden. "De liefde die ik nu krijg, is veel belangrijker dan mijn autootje", aldus een geroerde Dushi. Toch is ze voor een deel afhankelijk van haar auto. Daarmee doet ze namelijk de boodschappen voor het buurthuis De Walvis waar ze wekelijks een maaltijd op tafel zet.

Ze staat voor iedereen klaar
En niet onverdienstelijk, vertelt Eric Weultjes, ook vrijwilliger bij het buurthuis. "Ze kan werkelijk heerlijk koken en ze staat voor iedereen klaar". Het was voor hem dan ook meteen duidelijk dat ze Marian moesten helpen. "Ik heb een actie op touw gezet en de donaties stroomden binnen. Mensen zijn zelfs speciaal langs de deuren gegaan voor Dushi."

Burgemeester Mirjam Salet deed het andersom: ze kwam langs bij Marian Eisden en sprak de hoop uit dat de dader snel gepakt wordt. Salet kwam bij Eisden op bezoek nadat haar auto medio mei was afgebrand. Eisden was op dat moment, om 2u30, nog wakker om te koken voor een grote groep mensen. "Opeens zag ik door het raam vuur. Ik dacht nog: o, daar gaat mijn auto, en ik ben naar buiten gerend", vertelt ze. De voorkant van de auto stond toen al helemaal in brand en de vlammen waren al zo hoog dat ik niks meer kon doen."

'Opsluiten heeft geen zin'
Eisden is blij met haar nieuwe auto en de donatie die mag houden voor reparatie en onderhoud aan haar auto. Mocht de dader of daders binnenkort tegen de lamp lopen dan heeft Marian nog wel een goed idee. Zij zou wel voor ze willen koken in plaats van ze op te sluiten. "Opsluiten heeft geen zin. Je moet deze mensen aandacht geven. Liefde."

 


Foto: Privé-foto