Gouds Dagblad | 790.000 kijkers zien de Van Rossems in Gouda

790.000 kijkers zien de Van Rossems in Gouda

mainImage

De Van Rossems waren april vorig jaar in Gouda voor het maken van opnames voor hun NTR-televisieprogramma 'Hier zijn de Van Rossems'. De NTR liet de Goudse aflevering dinsdag 11 februari op NPO2 zien. De uitzending werd door 790.000 mensen bekeken. Het programma op NPO2 had daarmee een kijkdichtheid van 4,9 procent en een kijkersaandeel van 13 procent.

Kijk de aflevering terug door op deze link te klikken. 

Twee broers en een zus trekken voor het programma al mopperend en bewonderend door Nederland. Maarten van Rossem, zijn zus Sis en zijn broer Vincent gaan op stap in steden in Nederland of net over de grens. De drie Van Rossems laten elkaar weer plekken zien die de anderen nog niet zo goed kennen en vertellen elkaar de verhalen die daarbij horen. En dus vorig jaar ook Gouda.

Bodemdaling
In Gouda kunnen de Van Rossems niet anders dan zich bezighouden met een actueel probleem: bodemdaling. Hier is goed te zien hoe gebouwen langzaam wegzakken in de slappe bodem. Maarten verklaart dat verschijnsel en Vincent legt uit hoe groot dat probleem is in een oude stad als Gouda, waar de oude gebouwen verschillende soorten fundering hebben. Natuurlijk staan ze ook stil bij de schoonheid van enkele van die oude panden. Zo geeft Sis een toelichting op De Waag en vertelt Vincent het verhaal van het karakteristieke stadhuis. In de Sint-Janskerk bewonderen de Van Rossems de wereldberoemde gebrandschilderde ramen, waarvan de originele tekeningen nog in Museum Gouda te zien zijn.

"Ze zijn weer terug! Na het uitstapje naar Duitsland van Maarten en Vincent van Rossem voor Broeders in Berlijn nu weer met z’n drieën. Sis doet volop mee en speelt als altijd een belangrijke rol bij de verkenningstochten van een zestal steden. De Van Rossems vertellen over die steden als vanouds: met veel kennis, zonder enige opsmuk en met gevoel voor humor. Maarten doet dat vanuit zijn specialiteit, geschiedenis, Sis als kunsthistorica en Vincent als expert op het gebied van architectuur. De serie is geproduceerd door Skyhigh TV in opdracht en onder eindredactie van de NTR.

In de eerste aflevering, op dinsdag 4 februari, brachten de Van Rossems een bezoek aan Zutphen. Na Zutphen zien we de Van Rossems nog in Gouda (11 feb), Bergen op Zoom (18 feb), Antwerpen (25 feb), Leiden (3 maart) en Leeuwarden (10 maart).


Foto: Hans de Boer