Deze week gaan in het hele land duizenden leerlingen aan de slag in de geosector. 7000 Leerlingen om precies te zijn, verspreid over heel Nederland doen mee. Dit zijn ruim 2300 leerlingen meer dan vorig jaar. Tijdens de GeoWeek gaan zij op expedities onder begeleiding van 80 verschillende bedrijven en organisaties in het hele land. Professionals uit de bodem-, water- en geo-informatiesector organiseren een bedrijfsbezoek, veldwerk of gastles.

Vanuit Gouda doet Acacia Water mee. Het Goudse bedrijf neemt een klas mee van het Marecollege uit Leiden naar de molenviergang Aarlanderveen: geoweek.nl/expedities/224/molenviergang-aarlanderveen.

Ook werkt een brugklas van het GSG Leo Vroman mee aan dit project. Zij krijgen een geoprofessional van Shell op bezoek: geoweek.nl/expedities/247/stoomcursus-geologie-met-echte-aardwetenschappers.

Het enorme aanbod vanuit de geosector laat zien dat professionals oog hebben voor de toekomst. Via deze route maken leerlingen al op jonge leeftijd kennis met de mogelijkheden van het werkveld. Dit is volgens professionals hard nodig om straks voldoende -en goedgeschoolde mensen te hebben die het werk voor gebiedsinrichting en -beheer in Nederland kunnen klaren.

De GeoWeek creëert ook bewustzijn. ‘Bewustzijn kan er voor zorgen dat mensen zelf dingen gaan doen. Zeker met oog op klimaatverandering is het belangrijk dat er bewustzijn is.’

Leerlingen gaan deze week onder meer aan gang met het bouwen van dijken, waterberging in de stad, veldwerk langs de rivier, duurzaamheid, grondboringen of leren werken met geografische-informatiesystemen. ‘Tijdens de GeoWeek komen kinderen bij echte bedrijven die concreet laten zien wat geo in de praktijk is. Dat maakt indruk!’

De GeoWeek is een initiatief van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG).

Zie ook www.geoweek.nl/kaart