600 euro boete voor beledigende tweets over Goudse burgemeester

19 June 2018, 17:15 uur
112
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Een 50-jarige vrouw uit Gouda, die burgemeester Milo Schoenmaker twee keer beledigde op Twitter, is dinsdag veroordeeld tot een boete van 600 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

In december vroeg de vrouw zich op Twitter af 'waarom een bedrieger en witteboordencrimineel als Milo Schoenmaker in de raad zit' en in een andere tweet noemde ze de burgemeester 'het beste maatje van het criminele segment van ondernemend Gouda’.

Aan de rechter legde de Goudse Eleonora K. dinsdag uit dat het nooit haar bedoeling was om Schoenmaker te beschadigen. 'Het ging mij niet om de persoon, maar om zijn functie als burgemeester.' Ze benadrukte dat de tweets 'in de context moesten worden gezien'. Die context is volgens haar dat Gouda sinds tien jaar de begripsomschrijvingen in de bestemmingsplannen bewust zou hebben verruimd.

Tweede belediging van burgemeester
In 2017 werd ook al een inwoner van Gouda veroordeeld voor het beledigen van Milo Schoenmaker. Een 37-jarige inwoner van Gouda werd eind januari 2017 door de Haagse rechtbank veroordeeld tot een geldboete van 300 euro, omdat hij burgemeester Milo Schoenmaker zou hebben beledigd. Ook werd de man door het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigd van stalking en bedreiging van de burgemeester en vier medewerkers van de gemeente. Dit is volgens de rechtbank niet bewezen.

Burgemeester Schoenmaker zou in een winkelstraat in Gouda ongefundeerde beschuldigingen naar zijn hoofd hebben gekregen van de man. Daarvoor heeft de Gouwenaar dinsdag een geldboete van 300 euro gekregen.

De Gouwenaar bedreigde tussen 2014 en 2016 burgemeester Milo Schoenmaker en vier ambtenaren. De man, een Libanees, wilde hen zo dwingen zijn naturalisatieverzoek in behandeling te nemen. De man had een naturalisatieverzoek ingediend om een Nederlandse paspoort te krijgen, maar het ging hem niet snel genoeg. Hij zocht de burgemeester niet alleen op in het Huis van de stad en op straat, maar ging ook bij ambtenaren thuis langs en stuurde dreigmails en tweets. Daarnaast zou hij twee medewerkers hebben opgebeld op hun privételefoon.

De stalker dreigde zelfs een daad te begaan waar internationale media over zouden spreken. 'De hele wereld, CNN, BBC, SBS etcetera zullen spreken over wat ik ga doen', zou de man hebben laten weten. Volgens de rechtbank was deze tekst wel onheilspellend, maar was er geen sprake geweest van een bedreiging. Ook vond de rechtbank het aantal brieven dat de man verstuurde wel meevallen.