De dode vogels die vorige week werden gevonden in de Surfplas in Reeuwijk blijken besmet met de vogelgriep. Dat heeft de gemeente Bodegraven-Reeuwijk bekendgemaakt.
De eerste dode vogels werden al op 15 december aangetroffen in de plas. Omdat toen werd vermoed dat ze waren besmet met het dodelijke vogelgriepvirus H5N8 besloot de gemeente onderzoek te laten doen. Er werden tussentijds borden geplaatst om mensen te waarschuwen voor de vogelgriep. Tot nu toe zijn in de afgelopen periode zo’n tweehonderd dode vogels verwijderd, het zijn vooral smienten.
Ook de komende dagen worden dode vogels nog steeds verwijderd.
De NVWA heeft laten weten dat er op dit moment nog geen verdere maatregelen worden verwacht van de gemeente. Desondanks neemt de gemeente enkele voorzorgsmaatregelen omdat het hier om een recreatie- en wandelgebied gaat. De borden op verschillende plaatsen om te waarschuwen voor vogelgriep, blijven staan. Ook gaat een bedrijf dagelijks langs de oevers van de Surfplas rijden om dode vogels weg te halen.
Deze week werd er vogelgriep geconstateerd bij dierenhandel Hoogendoorn in Stolwijk. De siervogels en kippen in het bedrijf, meer dan 6500 in totaal, werden meteen geruimd.
De gemeente heeft een noodverordening ingesteld. Tien kilometer rondom het bedrijf geldt een vervoersverbod.
Uit voorzorg heeft kinderboerderij De Goudse Hofsteden in Gouda de deuren voor onbepaalde tijd gesloten.