Woninginbraken via gaatjes boren

6 August 2020, 19:30 uur
112
mainImage

De politie van Gouda ziet dat er met name in de gemeente Bodegraven veel woninginbraken gepleegd worden door middel van gaatjes boren. Afgelopen week was dat meerdere keren het geval. De politie waarschuwt hiervoor, ook Gouwenaars...

Bij zo'n inbraak boort een inbreker een gaatje onder het slot van een deur of raam. Vervolgens kan de inbreker met een ijzerdraad de sleutel omdraaien die nog in het slot zat en/of de raamsluiting openen.

Wat kun je doen?
Een inbreker komt een stuk moeilijker je huis binnen als je bij ramen sloten monteert die met een sleutel afsluitbaar zijn. Laat ook nooit een sleutel in de deur of het raamkozijn zitten. Haal sleutels altijd uit het slot en berg ze op een veilige plek op.

Wat doet de politie
Een inbraak is letterlijk een inbreuk op de leefomgeving van het slachtoffer en heeft grote invloed op zijn of haar veiligheidsgevoel. De aanpak van inbraken heeft daarom hoge prioriteit bij de politie. De politie doet er alles aan om deze inbraak op te lossen, de dader(s) aan te houden en eventuele gestolen spullen terug te geven aan de eigenaren.

Na een inbraak doet de politie altijd een buurtonderzoek en in de meeste gevallen wordt sporenonderzoek gedaan. Een speciaal woninginbrakenteam onderzoekt de inbraak.

Bel 112 bij verdachte situatie
Om inbrekers op heterdaad te kunnen betrappen, heeft de politie je hulp nodig. Bel altijd 112 als je in jouw buurt iets verdachts ziet of hoort. Wees alert op elke vreemde situatie, ook al lijkt het voor jou onbelangrijk. Let op personen die niet in jouw buurt thuishoren en die bijzonder veel aandacht hebben voor de huizen en/of de omgeving. Noteer hoe ze eruit zien. En noteer ook merk, type en kenteken van hun voertuigen.

Andere preventietips
Onderzoek toont aan dat de kans groot is dat er na een inbraak in de directe omgeving weer wordt ingebroken. De inbreker kent de huizen, de binnentuinen, het hang en sluitwerk en de vluchtroutes in de omgeving. Inbrekers breken zelfs in bij een huis waar ze al eerder hebben ingebroken.

Als je zelf preventiemaatregelen treft, heb je tot 90% minder kans op een woninginbraak. Het gebruik van verlichting, zowel binnen als bij de deuren die toegang geven tot de woning, helpt ook. De politie adviseert je dan ook om tijdschakelaars op je lampen aan te sluiten. Zorg dat de verlichting aan- en uitgaat op wisselende tijdstippen en in wisselende vertrekken. Ook goed hang- en sluitwerk is belangrijk.

Op politie.nl onderwerp Woninginbraak’ en www.politiekeurmerk.nl vind je meer preventietips. Ook vind je hier andere methodes die inbrekers vaak gebruiken om in te breken en hoe je jezelf hiertegen kan beschermen.