Vrees voor versnippering politiediensten

mainImage
Vrees voor versnippering politiediensten

De dreigende tweedeling van de politie en de versnippering van de diverse geüniformeerde diensten moeten een halt worden toegeroepen, vindt de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV). Onder voorzitterschap van Pieter van Vollenhoven heeft de stichting een discussienota gemaakt over de wildgroei aan handhavers.

In de nota signaleert de SMV dat naast de Nationale Politie ook een tweede politie-eenheid dreigt te ontstaan, bestaande uit gemeentelijke buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) en andere lokale ordehandhavers. Zo wordt opgemerkt dat de Nationale Politie zich meer en meer toelegt op criminaliteit, terwijl lokale beveiligingsmensen steeds meer worden belast met ordehandhaving, toezichtstaken en hulpverlening. Door de veelheid aan uniformen is de politie nauwelijks meer van andere ordehandhavers te onderscheiden.

Volgens de nota moeten alle taken weer onder regie komen van de Nationale Politie. De SMV noemt het overigens goed te verklaren dat de politie taken afstoot. ,,Iedere werkdag lijkt de politie er immers werkgebieden bij te krijgen.”


Foto: Digitaal Dagblad