Twee doden bij vliegtuigongeval bij Gouda

mainImage
Twee doden bij vliegtuigongeval bij Gouda

Update |

In het buitengebied bij Gouda, in een weiland bij Zuidbroek, is een sportvliegtuigje neergestort. Daarbij zijn de twee inzittenden omgekomen.

Het toestel raakte na een mislukte looping een boom en is vervolgens wat verderop gecrasht. Het wrak is deels in een weiland en deels in een sloot terechtgekomen.Het is nog onduidelijk hoeveel mensen aan boord waren. De brandweer gaat ervan uit dat de twee slachtoffers ook de enige twee inzittenden waren. Maar duikers zoeken voor alle zekerheid nog in de sloot.
Het ongeluk gebeurde rond 11u30. Het toestel, een Cessna (zie foto hierboven),  was een kwartier eerder opgestegen van Rotterdam The Hague Airport.

Volgens ooggetuigen maakte het toestel een beweging, die leek op een looping. Dit ging niet goed, waarna het toestel rechtstandig uit de lucht kwam vallen. Hierbij raakte een vleugel een boom.Het vliegtuig landde vervolgens met de neus in de modder in een brede sloot. De vleugel belandde ergens verderop in de wei.

Op de radarbeelden is de vlucht van het vliegtuigje te zien tot het moment dat het van de radar verdween.Rond het buurtschap wordt geregeld geoefend, door de motor een moment uit te zetten en zo kortstondig door te vliegen. Dit keer ging dat dus helemaal mis. Een sporttoestel kwam in een duikvlucht loodrecht naar beneden.

Het vliegtuigje kwam middenin de polder bij Zuidbroek terecht. De plek was voor hulpdiensten niet makkelijk te bereiken, omdat de Zuidbroek is afgesloten. Bij de plek van het ongeval landde een traumahelikopter en er waren veel hulpdiensten aanwezig. Onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid deden ter plekke onderzoek naar het vliegincident.

Het vliegtuig werd verhuurd door een bedrijf voor rondvluchten, vliegles en luchtreclame.

Dertig jaar geleden was het in dezelfde buurt ook al raak. Toen zijn de instructeur en een leerling omgekomen. Dat was bij een doorstart van een sportvliegtuig. De wielen raakte toen de grond. De vleugel met propeller boorde toen de grond in. De twee inzittenden overleefden toen de crash ook niet.


Foto: Digitaal Dagblad