Gouds Dagblad | Spoor van vernieling na dronkenschap

Spoor van vernieling na dronkenschap

mainImage

Deuken in hun auto's, ingeslagen ruiten en gebroken ruitenwissers. Dat troffen inwoners van Boskoop aan op zondagochtend 3 februari in hun straat.

Drie verdachten waren aangehouden, omdat een bewoner de vandalen 's nachts aan het werk had gezien. Hij zag dat een van hen op het dak van een busje stond te springen. Dinsdag moesten de verdachten zich voor de rechter verantwoorden.
 
Bier, wijn, sterke drank
Een 18-jarige Reeuwijker bekende al meteen in zijn verhoor dat hij degene was die de auto's had vernield. Hij trapte een spiegel van de eerste auto, gooide daarmee de ruit in van een andere. Daar haalde hij een hoofdsteun uit, om weer de ruiten van een bus mee in te tikken. Ook boog hij de ruitenwissers van meerdere auto's om.

Alles onder invloed van alcohol. De officier van justitie op zitting: 'Hij zegt in zijn verhoor dat hij alles naar binnen giet: bier, wijn, sterke drank. Ik zie ook dat hij eerder geldboetes heeft gekregen voor openbare dronkenschap. Dat geeft wel te denken.' De officier van justitie vond bewezen dat twee van de drie zich schuldig hadden gemaakt aan openlijke geweldpleging.

Schade vergoed
Tegen twee van de verdachten eiste ze 100 uur werkstraf en het vergoeden van een deel van de schade. De politierechter oordeelde dat de 18-jarige Reeuwijker zich schuldig had gemaakt aan vernieling. Zij legde 80 uur werkstraf op en de gedeeltelijke schadevergoeding.

Van twee andere verdachten is onvoldoende komen vast te staan dat zij betrokken waren, aldus de rechter. Voor één van hen vroeg de officier van justitie al vrijspraak, de ander sprak de rechter ook vrij.