Sirenes loeien weer

mainImage
Sirenes loeien weer

In de regio Haaglanden en Hollands-Midden heeft maandag om 12u00 weer de maandelijkse sirenetest geklonken. Weet je het nog: vorige maand was de brandweer vergeten de test uit te voeren: ,,Door een vergissing op de meldkamer is niet op de knop gedrukt'', zo verklaarde een woordvoerder van de brandweer uit.


De sirene wordt bediend vanuit de meldkamer in Den Haag. Daar waren de centralisten druk met een incident in Gouda. Degene die op de knop moest drukken, was het daardoor vergeten. ,,We kwamen daar om 12u10 achter en toen hebben we besloten het maar niet meer te doen deze keer", zei de brandweerwoordvoerder. 'En noodhulp gaat altijd voor', zo vulde hij aan.

Dat er iemand op een knop moet drukken, zit in het systeem. Om verwarring te voorkomen, is de test later niet alsnog gedaan.

Volgens een woordvoerder was er door "een menselijke fout niet op de knop gedrukt om het luchtalarm af te laten gaan". Die knop moet exact om 12u00 ingedrukt worden. ,,We vinden het heel vervelend, want mensen wachten toch op het luchtalarm", aldus de woordvoerder.

Geen luchtalarm in Gouda
Op Twitter lieten mensen onder meer vanuit de plaatsen Gouda, Delft, Den Haag massaal weten dat ze vorige maand het luchtalarm niet hebben gehoord.Iedere eerste maandag van de maand om 12u00 precies wordt de sirene getest. De gemeenten testen de sirenes om na te gaan of de apparatuur nog goed werkt en om er zeker van te zijn dat iedereen de sirene herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Volgende maand, op maandag 5 november, gebeurt het weer.


Foto: Digitaal Dagblad