Politie houdt man aan na waarschuwingsschot

10 February 2020, 15:49 uur
112
mainImage

De politie heeft bij een aanhouding in Boskoop zondagavond een waarschuwingsschot gelost. Nadat de politie het schot gelost had, kon de 21-jarige man worden aangehouden.

Rond 19u10 kreeg de politie een melding dat de man in de weer zou zijn met een vuurwapen in een woning aan de Wilgehout in de Boskoopse wijk Snijdelwijk. Daarop kwamen politieagenten met kogelwerende vesten naar de woning.

Toen de politie de woning wilde binnenvallen, vluchtte de man. Daarom loste de politie het waarschuwingsschot, waarna de verdachte kon worden aangehouden.

De politie heeft na een doorzoeking van de woning enkele goederen in beslag genomen. Het mogelijke vuurwapen werd echter niet aangetroffen.

De 21-jarige man zit nog vast en wordt gehoord.

Wanneer mag de politie schieten?
De politie is bevoegd om geweld te gebruiken om haar taak, de handhaving van de rechtsorde, uit te voeren. Het gebruikte geweld moet altijd in verhouding staan tot de situatie en het misdrijf. Dit wordt ook wel ‘proportioneel en subsidiair’ genoemd. Tijdens een gevaarlijke situatie probeert de politie te de-escaleren. Eerst gebruikt de agent zijn stem om de verdachte te vorderen iets te doen of juist niet te doen. Als dit niet lukt, schaalt hij of zij op naar het gebruik van wapens; bijvoorbeeld pepperspray, de wapenstok of inzet van de politiehond. Pas op het laatste moment pakt de agent zijn vuurwapen. Hij kan een waarschuwingsschot lossen. Kijk hier voor meer informatie over wanneer een agent zijn vuurwapen mag gebruiken.

Wat is schildprocedure?
Bij de schildprocedure schermen politieagenten zich door middel van schilden af van een verdachte. Ze kunnen deze vervolgens op een veilige manier klem zetten en aanhouden. Door de inzet van de schilden kan de verdachte zich niet goed bewegen en ook niet uithalen met bijvoorbeeld een mes. De schildprocedure wordt toegepast als de kans groot is dat bij een reguliere aanhouding politiemensen gewond raken.