Op vakantie? Doe aan inbraakpreventie

mainImage
Op vakantie? Doe aan inbraakpreventie

De zomervakantie is voor veel Gouwenaars weer begonnen. Reden genoeg dus om heerlijk met elkaar, het gezin, familie en/of vrienden op vakantie te gaan en uitgebreid te gaan genieten van zon, zee, strand of wat dan ook.

Maar al deze mensen lopen de komende dagen het risico dat het achterblijvende inbrekersgilde de tijd neemt om de verlaten woning compleet overhoop te trekken en alle aanwezige waardevolle spullen mee te nemen.

Volgens de politiegegevens vinden er in deze vakantieweken namelijk aanzienlijk meer woninginbraken plaats. De politie zal komende weken extra aandacht besteden aan de risico gebieden waar het inbrekers gilde kan toeslaan, maar ook de Gouwenaar zelf kan hiertegen wat doen.

De extra aandacht van de Goudse agenten zal bestaan uit het zichtbaar en onzichtbaar surveilleren in de risicogebieden. Ook zullen andere middelen ingezet worden om inbrekers te weerhouden om toe te slaan of om op heterdaad te kunnen betrappen.

Maar wat kun je zelf doen om een inbraak te voorkomen?
– Zorg allereerst voor goed hang- en sluitwerk zoals bijvoorbeeld een slotplaat met kerntrekbeveiliging, een secustrip en/of een bijzetslot. Hoe lastiger het voor een inbreker is om snel binnen te kunnen komen, hoe groter de kans dat hij zijn geluk elders probeert te beproeven.

– Zorg dat de woning er bewoond uitziet! Laat gordijnen niet hele dagen dicht, zet bijvoorbeeld een paar gebruikte bordjes op het aanrecht, of koffiekopjes op de salontafel. Maak gebruik van tijdschakelaars zodat de verlichting in huis ‘s-avonds automatisch aangaat.

– Zorg voor goede verlichting aan de buitenkant van je woning. Inbrekers vinden het vervelend om vol in het licht te staan. Schaf zodoende bijvoorbeeld een buitenlamp met bewegingssensor aan en plaats deze op een hoogte waar men niet gemakkelijk bij kan.

– Vertel aan je directe buren dat je op vakantie gaat. Zij weten dat je er niet bent en kunnen een extra oogje in het zeil houden. Ook kun je vragen of zij de post van de deurmat willen halen, zodat er geen stapels post zichtbaar achter de voordeur liggen.

– Laat geen waardevolle spullen voor het oprapen achter. Berg sieraden of andere waardevolle spullen waar mogelijk op in een kluis. Mocht een inbreker onverhoopt binnen komen dan ben je in ieder geval je sieraden niet kwijt. Heb je geen kluis denk er dan over om kostbaarheden in een kluisje bij een bank te bewaren.


Foto: Digitaal Dagblad