Hoe houd je vuur uit de natuur?

mainImage
Hoe houd je vuur uit de natuur?

Op weg naar strand, bos of park? Of richting vakantiebestemming? Houd vuur uit de natuur en file-sigaretjes uit de berm! Voor de brandweer Hollands Midden geldt code rood/oranje (extra alert). Lees hier de tips om brand te voorkomen en hoe je brand moet melden.
Van een klein vuurtje tot een allesverwoestende brand
Een brandje in het bos, op de hei of in de duinen kan al snel uit de hand lopen. Natuurbranden zijn grillig en moeilijk te bestrijden. Vuur kan zich razendsnel verspreiden via kruinen van bomen en kan heel onverwachts op de grond opduiken. Het grootste gevaar voor mensen is dat ze door het vuur ingesloten raken en niet meer weg kunnen komen. Is er brand in de natuur en weet je niet welke kant je uit moet? Loop dan niet voor de brand uit of in de richting van de brand, maar haaks op de richting waar de brand vandaan komt. Komt de brand uit het zuiden, loop dan niet richting het noorden, maar richting het oosten of westen. De kans dat de brand je inhaalt of insluit, is dan het kleinst.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=6vrx5n-O1j0 

Voorkom natuurbrand: wat kun je doen?
Rook liever niet in het natuurgebied. Doe je het toch, maak je sigaret dan zorgvuldig uit voordat je hem weggooit. Let op of er misschien een rookverbod geldt.
Gooi afval in de daarvoor bestemde afvalbakken. Als dat niet kan, neem het afval mee en gooi het thuis weg. Een stukje glas waar de zon op schijnt kan namelijk brand veroorzaken.
Ga je barbecueën, maak je een kampvuur of heb je een vuurkorf aan staan? Houd je dan aan de regels die in het gebied gelden.
Let op waar je de auto neerzet. De katalysator, die vaak aan de onderkant zit, wordt erg heet. Als je de auto in droog, hoog gras wegzet, kan dat daardoor in brand vliegen.
Parkeer niet op bospaden; brandweervoertuigen moeten altijd vrij baan hebben.

Wat te doen bij een natuurbrand?
En als er toch brand in de natuur is
Blijf kalm
Bel 112 en geef je locatie door
Probeer de brand niet zelf te blussen
Loop niet voor de brand uit of in de richting van de brand, maar haaks op de richting waar de brand vandaan komt
Een veilige plaats bij een natuurbrand is de openbare weg of bebouwde kom

Zie ook www.natuurbrandrisico.nl.


Foto: Digitaal Dagblad