Gouds Dagblad | Hidde heeft zijn afgenomen spaargeld terug

Hidde heeft zijn afgenomen spaargeld terug

mainImage
Weldoener Nico Koster (links) en slachtoffer Hidde Levering.

''Mijn spaargeld is me afgenomen door een onbekende en nu heb ik het spaargeld terug dankzij een onbekende", zo reageert de 15-jarige Gouwenaar Hidde Levering op de mooie actie van zijn stadgenoot Nico Koster.

De 15-jarige jongen raakte 7 mei dit jaar al zijn spaargeld kwijt aan twee mannen die hem intimideerden en dwongen om mee te gaan naar een geldautomaat. Het slachtoffer had het gevoel dat hij niet anders kon dan meewerken. 

Nico Koster las het bericht en zag het filmpje op Gouds Dagblad en ondernam meteen actie. ,,Sneu dat dit gebeurt. Sneu is ook dat niemand er wat mee en wat aan doet."

Koster wel. Hij zette een facebookactie op en had in een mum van tijd de 150 euro terug die de laffe verdachten van de spaarrekening van Hidde hadden gehaald. "Een contactpersoon bij de voormalige Hells Angels Gouda belde me op. Hij vertelde dat ze de jongen graag wilde helpen en sowieso die 150 euro wilden storten..."

Koster dacht en zei toen, als het zo makkelijk gaat, wil ik ook nog wel even verder gaan. "We hebben even doorgezet. In een korte tijd is er 430 euro op de rekening binnengekomen. Die heb ik dinsdagavond met mijn vrouw aan Hidde ovehandigd. En echt, ik heb nog nooit iemand zo blij en gelukkig gezien..."

Wat gebeurde er?
Hidde bracht op dinsdag 7 mei een vriendin naar het station in Gouda en liep rond 20.10 uur naar huis. Op de Ridder van Catsweg, ter hoogte van basisschool De Ridderslag, ziet hij twee mannen op het fietspad lopen. Hij hoort dat de jongens in straattaal over wiet aan het praten zijn. Ze gebruiken woorden als 'assie' en 'kief'.

Ter hoogte van de bloemenwinkel 'JP-Bloembinders' komen de twee plotseling aan beide kanten van de 15-jarige jongen lopen. Eén van hen zegt 'hey strijder' en vraagt hem of hij even wil meekomen naar de flats die in de buurt staan. Ze kennen hem wel en willen even met hem praten.

Mee naar geldautomaat
De 15-jarige jongen heeft er geen goed gevoel bij en wil niet mee. Eén van de mannen zegt dan 'als je niet mee gaat, dan zorgen wij er wel voor dat je meekomt'. Vervolgens moet de jongen zijn zakken leeghalen en op zijn telefoon laten zien hoeveel geld er op zijn bankrekening staat. Het slachtoffer is bang en heeft het gevoel dat hij niet anders kan dan meewerken.

Er blijkt bijna 150 euro op de rekening te staan. Dat is voor de twee mannen reden genoeg om het slachtoffer mee te nemen naar een geldautomaat in winkelcentrum Bloemendaal. Daar moet hij zijn pincode vertellen en vervolgens haalt één van de mannen zijn rekening leeg. Daarna krijgt hij zijn pas weer terug en verdwijnen de twee mannen. De man die het geld opneemt, is gefilmd.

Blanke en getinte man
De verdachte die het geld opneemt, is gefilmd. Het is een licht getinte man die met een accent spreekt. Hij is ongeveer 1,75 meter lang en was in het zwart gekleed.

Zijn handlanger is blank en ongeveer 19 tot 21 jaar oud. Hij is 1,85 tot 1,90 meter lang en heeft een tenger tot normaal postuur. Hij heeft rode pubervlekken en puistjes in zijn gezicht en zag er mede daardoor onverzorgd uit. Hij droeg een lichtgrijs bomberjack, mogelijk van The North Face. Ook droeg hij een zwart petjes met witte letters en een wit figuurtje, mogelijk van het merk Dsquared2 en zwart met blauwe schoenen.

Herken je de verdachte of heb je andere informatie?
Bel de opsporingstiplijn van de politie: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul het digitale tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem

Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 3 september. Meer zaken zijn hier te vinden.

 


Foto: Nico Koster