Gouds Dagblad | Goudse brandweer met USAR in Libanon
mainImage

Goudse brandweer met USAR in Libanon

6 augustus 2020, 11:39 uur
112

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR is aangekomen in Libanon. Rond 01.15 uur Nederlandse tijd donderdagmorgen zette het team voet aan de grond in de hoofdstad Beiroet. USAR gaat hulp bieden, na de verwoestende explosie van eergisteren in de haven daar. Er vielen zeker 135 doden en 5000 gewonden, maar er worden nog veel mensen vermist.

Het team is gespecialiseerd in opsporing- en reddingsoperaties in stedelijke gebieden, bijvoorbeeld bij zoekacties naar slachtoffers onder puin. De groep die in Beiroet is, bestaat uit 67 brandweermannen, waaronder drie van de Brandweer Gouda, politieagenten en trauma-artsen. Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) zegt dat hun voornaamste taak in Libanon zal bestaan uit het vinden en bevrijden van slachtoffers en het medisch verzorgen van overlevenden.

De teamleden zijn vrijwilligers. Zij werken in het dagelijks leven onder meer voor veiligheidsregio's, politie, Defensie, brandweer en ziekenhuizen. USAR is een zogeheten 'heavy team'. Dit houdt in dat het inzetbaar is voor zware en complexe reddingsoperaties. Daarnaast is het zelfvoorzienend voor een periode van tien dagen.

Bij alle 64 leden van het team werd na aankomst een coronatest afgenomen. Tegen persbureau ANP zegt een woordvoerder dat alle reddingswerkers ook voor vertrek vanaf de militaire vliegbasis in Eindhoven al waren getest.

Daarna vertrok de groep naar een locatie op zo'n 10 kilometer van de luchthaven. "Ze zijn ondergebracht in een hotel op ongeveer 5 kilometer van de plek waar de explosie plaatsvond. Als het licht wordt, kijken we hoe we verdergaan."

Er zal worden gezocht naar overlevenden onder het puin, voor wie de tijd dringt. Het team wordt daarbij geholpen door acht speurhonden. Het team bestaat uit vrijwilligers die normaal gesproken werkzaam zijn bij de brandweer, politie of in de zorg. Eerst wordt het gebied verkend, daarna zal contact worden gezocht met Franse reddingswerkers en Libanese autoriteiten.

Ook is een transporttoestel vanuit Eindhoven naar Libanon gevlogen, met aan boord onder meer betonzagen, microfoons, camera's, water en voedsel.