Gouds Dagblad | Dode ganzen weggehaald, maar door wie?

Dode ganzen weggehaald, maar door wie?

mainImage

De twintig dode en gedumpte ganzen in Driebruggen zijn dinsdagmiddag door onbekenden weggehaald. Wie de kadavers heeft meegenomen, is de grote vraag. Maar zeker ook wie de ganzen heeft geschoten, bewerkt en daar in eerste instantie heeft neergelegd.

Deze ganzen werden dinsdagmorgen met uitgesneden borstfilets op de Hogebrug richting Papekop door een passant gevonden. De gemeente Woerden, de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging en de politie gaan er vanuit dat dit het werk van stropers is en niet van jagers. "Zoiets walgelijks zou een jager niet doen. Een jager heeft een uitgebreide opleiding gehad. Als die een gans schiet, neemt hij hem mee naar huis en maakt hem daar klaar. Hij laat het kadaver niet liggen’’, vertelt een woordvoerder van de jagers in het AD Groene Hart.

Wat ging er aan vooraf
"Dit is niet hoe het hoort! Deze ganzen lagen vanmorgen met uitgesneden borstfilets op de Hogebrug richting Papekop. Bizar tafereel, ook voor de langsfietsende kinderen! Politie is inmiddels op de hoogte. Mocht iemand toevallig weten wie deze dappere jagers geweest zijn: tips richting wijkagent! Zo meldt en vraagt Rowena Groeneweg-Sloos op haar Facebookpagina. 

Mogelijk meer dan twintig gedode ganzen zijn gedumpt op de Hogebrug in Driebruggen. Op social media worden lezen we termen als ‘schandalig’, ‘schokkend’ en ‘schofterig gedrag’ . Te meer omdat het de 'jagers' te doen was om de borstfilets van de dieren. Die zijn uit de lichamen van de ganzen gesneden. Zo is op de foto's te zien. Op een foto op Facebook is op de voorgrond naast de stapel dieren een hagelpatroon te zien. 

"Het zal wel degelijk bekend zijn wie hier de jacht hebben. Dus ook voor de politie moet dit makkelijk te achterhalen zijn. Er zijn hier helaas veel ganzen en er is een afschotvergunning, denk ik. Maar de rotzooi zo achterlaten is ongewenst en ongehoord. Ik hoop dat het een 'sorry, maar vergeten'-verhaal is. Want dit kun je niet maken...", aldus een van de reacties.

Of de jager de bedoeling had om de resterende kadavers later op te halen om ze naar een destructiebedrijf te brengen, is onbekend. Van hem of haar of de groep ontbreekt elk spoor.

De politie van Gouda, operationeel in dit gebied, doet onderzoek naar de dump van de ganzen.