Dieven zochten ouderen met rollator

3 July 2020, 19:42 uur
112
mainImage

Met een uitgekookt plan lukt het twee Roemeense mannen (28 en 42 jaar) in de eerste maanden van dit jaar om meerdere mensen te beroven. De 28-jarige stond twee weken geleden voor maar liefst zestien zaken voor de rechter, de ander voor acht. Steeds zochten ze bewust oudere slachtoffers uit. Liefst met rollator. Vrijdag werden beide mannen veroordeeld door de rechtbank. De 28-jarige Roemeen kreeg een gevangenisstraf van 54 maanden. De 42-jarige Roemeen kreeg een gevangenisstraf van 26 maanden. De tijd die zij in voorarrest zaten wordt daar vanaf getrokken (+- 3,5 maand). Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden tegen de 28-jarige verdachte 6 jaar cel en tegen de 42-jarige verdachte 3 jaar.

De mannen hebben steeds dezelfde werkwijze. Ze kiezen een slachtoffer uit, bewust iemand die ze qua leeftijd, kracht en snelheid makkelijk aan kunnen. Daarvan kijken ze bij het pinnen de code af. Vervolgens wordt het slachtoffer gevolgd, vaak tot aan huis. Daar wordt een smoes verzonnen om het slachtoffer af te leiden en zo de pinpas te kunnen stelen.

Die werkwijze doet ze uiteindelijk ook de das om. Ze staan op 16 maart 2020 in Waddinxveen wel érg dicht tegen een oudere man aan die staat te pinnen. Zo dicht, dat het een toevallige passant opvalt. De vrouw vertrouwt het niet, zeker niet wanneer de mannen daarna het oudje volgen. Ze belt de politie. Als agenten de mannen traceren, zetten ze het op een lopen. Onderweg gooien ze twee gestolen pinpassen weg en zodra ze zijn gepakt blijkt dat ze beiden ook nog ruim 1.000 euro cash op zak hebben.

Ouderen te grazen genomen
Na hun aanhouding kunnen de mannen aan nog veel meer zaken worden gelinkt, zestien in totaal. Het is verbluffend en choquerend tegelijk hoe ze ongemerkt pinpassen uit portemonnees vissen, terwijl ze hun slachtoffers op gewiekste wijze uit balans brengen. 'Kwetsbare ouderen worden simpelweg te grazen genomen,' zei de officier van justitie in de rechtszaal. 'Zij die juist onze zorg verdienen, werden op verbijsterende manier van hun geld ontdaan. De verdachten bezorgden hen financiële schade, verdriet, angst en wantrouwen.'

Treffend is een diefstal in Vlaardingen op 11 maart. De verdachten volgen een vrouw met een rollator, die net bij de supermarkt geld heeft gepind. Bij haar portiek duiken de mannen op en bieden aan om haar rollator naar boven te brengen. Ze trekken hem zelfs uit haar handen. De vrouw zegt dat dit niet hoeft en pakt haar rollator terug. Vervolgens bieden ze aan om haar post aan te geven en ze pakken haar sleutels voor de brievenbus. Ook die neemt ze weer terug. Ze drukken nog op het liftknopje en zwaaien nog vriendelijk als mevrouw in de lift stapt. Eenmaal boven ontdekt de vrouw dat haar pinpas weg is. En ze begint heel hard te huilen.

37.500 euro schade
Op camerabeelden is te zien hoe de verdachten het hebben geflikt: als de vrouw heeft aangegeven dat ze zelf haar post wil pakken, buigt de 42-jarige man nog wel ter ondersteuning met haar mee naar de brievenbus. Wat de vrouw niet merkt is dat hij onderwijl haar portemonnee uit haar tas vist en achter zijn rug aan de 28-jarige verdachte geeft. Die vist snel de pas eruit, waarna de portemonnee even ongemerkt weer terug in de tas wordt gedaan.

De vrouw in Vlaardingen heeft haar buurvrouw opgezocht en samen hebben ze de bank gebeld. Toen bleek dat al 590 euro was opgenomen. In totaal hebben de mannen in een paar weken tijd vermoedelijk 37.500 euro gestolen van meerdere mensen. Ze maakten slachtoffers in Waddinxveen, Vlaardingen, Zuidland, Zoetermeer, Papendrecht, Voorschoten, Gorinchem, Capelle aan den IJssel, Rijen, Spijkenisse, Lisse, Weesp, Krimpen aan den IJssel en Noordwijk.

Mobiel banditisme
Het is een typisch voorbeeld van wat mobiel banditisme wordt genoemd. Verdachten zonder vaste woon- of verblijfplaats die korte tijd in een land verblijven waarmee ze geen band hebben, om daar snel geld te maken met overvallen, inbraken of diefstallen. De twee verdachten hebben alle bewijsbare zaken bekend. Maar er zijn ook aanwijzingen voor een samenwerking met anderen, ook in andere landen. Daarover houden ze hun mond. 'Het lijkt erop,' aldus de officier van justitie, 'alsof ze een aanhouding en veroordeling als arbeidsrisico incalculeren.'