Criminaliteit neemt af, maar niet overal

mainImage
Criminaliteit neemt af, maar niet overal

Veel voorkomende criminaliteit is landelijk opnieuw afgenomen. Het aantal aangiftes van misdrijven als inbraken, diefstal, berovingen en mishandelingen daalde in 2017 in totaal met 13 procent, blijkt uit de jaarlijkse Misdaadmeter die het AD zaterdag heeft gepubliceerd.

Van de meter is af te lezen dat er in 2017 in Gouda 474 keer werd ingebroken of een poging daartoe werd gedaan.

Goverwelle heeft de twijfelachtige eer bovenaan de lijst te staan. In totaal werd daar 49 keer ingebroken en werden 65 pogingen gedaan. Goverwelle heeft het hoogste aantal inbraken per huishouden percentueel gezien. De cijfers van de andere wijken, wijken daar overigens niet heel veel vanaf:

Korte Akkeren: 25 inbraken en 30 pogingen op 4435 huishoudens
Bloemendaal: 38 inbraken en 26 pogingen op 4485 huishoudens
Plaswijck: 32 inbraken en 33 pogingen op 5470 huishoudens

De hekkensluiters zijn de Oostpolder in Schieland met twee inbraken en nul pogingen daartoe op 335 huishoudens. En de binnenstad met 21 inbraken en vijf pogingen daartoe. Bewoners van beide wijken hebben 0,6% kans dat er bij hen wordt ingebroken of een poging daartoe wordt gedaan.

Kijk op de interactieve kaart om te zien hoe veilig Gouda is.

Niet overal daalde het aantal aangiften. In 43 gemeenten, waaronder Renswoude, Oldenzaal, Zevenaar, Vlissingen en Baarle-Nassau nam de criminaliteit toe of bleef op zijn minst gelijk. Volgens het AD past dat in de trend dat in kleinere gemeenten in de regio de misdaad minder hard daalt dan in de steden.

Ook in Amsterdam steeg, tegen de landelijke trend in, het aantal meldingen en aangiften van woninginbraken, autodiefstallen en overvallen. Daarmee is Amsterdam volgens de Misdaadmeter opnieuw de onveiligste gemeente van het land. Rotterdam en Eindhoven maken de top drie compleet.

De veiligste gemeente is het Brabantse vestingstadje Woudrichem, dat de felbegeerde plek overneemt van Tubbergen. De Overijsselse gemeente zakt een plaats. Op de derde plek staat Strijen (Zuid-Holland).


Foto: Digitaal Dagblad