Brandweer vergeet sirenetest

mainImage
Brandweer vergeet sirenetest

In de regio Haaglanden en Hollands-Midden heeft maandag om 12u00 niet de maandelijkse sirenetest geklonken. ,,Door een vergissing op de meldkamer is niet op de knop gedrukt'', legt een woordvoerder van de brandweer uit.


De sirene wordt bediend vanuit de meldkamer in Den Haag. Daar waren de centralisten druk met een incident in Gouda. Degene die op de knop moet drukken is het daardoor vergeten. ,,We kwamen daar om 12u10 achter en toen hebben we besloten het maar niet meer te doen deze keer", zegt de brandweerwoordvoerder. 'En noodhulp gaat altijd voor', vult hij aan.

Dat er iemand op een knop moet drukken, zit in het systeem. Om verwarring te voorkomen is de test later niet alsnog gedaan.

Volgens een woordvoerder is er door "een menselijke fout niet op de knop gedrukt om het luchtalarm af te laten gaan". Die knop moet exact om 12u00 ingedrukt worden en de brandweer gaat onderzoeken hoe het kan dat dat niet is gebeurd. ,,We vinden het heel vervelend, want mensen wachten toch op het luchtalarm", aldus de woordvoerder.

Geen luchtalarm in Gouda
Op Twitter hebben mensen onder meer vanuit de plaatsen Gouda, Delft, Den Haag laten weten dat ze het luchtalarm niet hebben gehoord.Iedere eerste maandag van de maand om 12u00 precies wordt de sirene getest. De gemeenten testen de sirenes om na te gaan of de apparatuur nog goed werkt en om er zeker van te zijn dat iedereen de sirene herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Volgende maand, op maandag 1 oktober, gebeurt het weer.


Foto: Digitaal Dagblad