Belt een ‘Microsoft’ medewerker? Hang direct op!

mainImage
Belt een ‘Microsoft’ medewerker? Hang direct op!

De afgelopen tijd zijn diverse aangiftes bij de politie binnengekomen over zogenaamde ‘Microsoft’ medewerkers. Zij proberen hun slachtoffers telefonisch ervan te overtuigen dat hun computer een virus bevat, een update nodig heeft of door hackers bedreigd wordt. Slachtoffers komen er te laat achter dat zij voor honderden euro’s zijn opgelicht. Hang direct op als je wordt gebeld door een ‘Microsoft’ medewerker!

Onlangs werd een 74-jarige Gouwenaar slachtoffer van een zogenaamde, Engelssprekende ‘Microsoft’ medewerker en opgelicht . De ‘medewerker’ belde het slachtoffer met de mededeling dat zijn computer gevaar liep, omdat hackers probeerden binnen te dringen. Vervolgens overtuigde de ‘medewerker’ het slachtoffer om plaats te nemen achter zijn computer en bepaalde schermen te openen.

De ‘medewerker’ zou het euvel gratis verhelpen, maar dan moest het slachtoffer wel zijn aanwijzingen volgen. Het slachtoffer kwam uiteindelijk op een scherm terecht, waarop te zien was dat er zogenaamd € 1200 gestort was door ‘Microsoft’ op zijn rekening. De ‘medewerker’ vroeg het slachtoffer hiervan giftcards (Itunes) te kopen in een winkel en daarna de codes van de giftcards telefonisch aan de ‘medewerker’ door te geven. Ondertussen mocht de computer niet af gesloten worden.

Toen het slachtoffer argwaan kreeg en de verbinding verbrak, kwam hij erachter dat hij het bedrag van € 1200 euro aan giftcards kwijt was, want er was niets gestort op zijn bankrekening, maar het slachtoffer gaf wel de codes van de giftcards weg en was daarmee de waarde van de giftcards kwijt.

Wat is cybercrime
Deze ‘Microsoft’ oplichting is een vorm van cybercrime. Cybercrime staat voor alle vormen van criminaliteit waarbij ICT een belangrijke rol speelt om het doel te bereiken.

Meer informatie over cybercrime via deze link: www.politie.nl/cybercrime

En check deze link www.politie.nl/wat-kan-ik-doen-om-cybercrime-te-voorkomen om te lezen wat u zelf kunt doen tegen cybercrime.


Foto: Digitaal Dagblad