Basta 2.0: veroordeling en aanhouding

mainImage
Basta 2.0: veroordeling en aanhouding

Het is al weer een tijd geleden dat er een dik pak sneeuw lag op de straat. Het eerste weekeinde van maart om preciezer te zijn. Toch zal een 20-jarige Goudse woninginbreker er maandag nog even aan herinnerd zijn. Op zitting kreeg hij voor poging tot inbraak in een leegstaand vakantiehuisje drie maanden gevangenisstraf.

De inbraak in de Goudse wijk Goverwelle werd opgelost dankzij een bandenspoor in sneeuw. Bij een surveillance kwam een crossmotor op de dienstauto met de agenten afrijden. Toen de bestuurder de agenten zag, schrok hij zo dat hij te hard remde en ten val kwam. De bijrijder vluchtte rennend in de richting van, naar later bleek, zijn woning. De bestuurder van de crossmotor zag kans weg te rijden.

De agenten vonden deze gang van zaken zo verdacht, dat één van hen via bandensporen in de sneeuw de route volgde die crossmotor had afgelegd voordat de agenten hem zagen rijden. Deze route leidde naar een woning waar was ingebroken. Omdat de agenten wisten waar de bijrijder naar binnen was gegaan, konden zij de 20-jarige verdachte korte tijd later aanhouden. Hij was een zogenaamde Top 60-klant (veelpleger).

Nieuwe aanhouding
En dat is niet het enige goede nieuws. Terwijl in Den Haag het klappen van de hamer klonk, werd er in Gouda op de deur van een andere verdachte van woninginbraak geklopt. Kort hierna kon deze 19-jarige Gouwenaar worden aangehouden voor een woninginbraak die in februari was gepleegd op de Zuider IJsseldijk. De verdachte had al langere tijd de aandacht van het Basta2-rechercheteam en was zeker geen onbekende van de politie. In 2016 is hij al veroordeeld voor een aantal woninginbraken.

Ook deze meivakantie had hij kennelijk snode plannen. In de hal naast zijn voordeur lagen inbrekerswerktuigen klaar voor gebruik.

Afname woninginbraken zet door
In april van dit jaar werden er wederom minder aangiften van woninginbraak opgenomen in het werkgebied van de politie Gouda. Alleen in de wijken Korte Akkeren en Korte Haarlem waren de afgelopen weken meerdere inbraken. Deze inbraken zijn in onderzoek.

Zie je verdachte situaties of hoor je 's nachts een vreemd geluid? Bel dan altijd 112!


Foto: Digitaal Dagblad