Autobranden stijgen in 5 jaar met 45 procent

30 September 2019, 16:48 uur
112
mainImage
Digitaal Dagblad

In 2018 is het aantal autobrandclaims met 45 procent toegenomen ten opzichte van 2014. Waar in 2014 nog 3.012 claims binnenkwamen bij de verzekeraars, was dit in 2018 toegenomen tot maar liefst 4.359 claims. Dit blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. De meeste claims kwamen binnen in de maand januari. Een groot deel van de 634 claims valt te verklaren door schade tijdens de jaarwisseling. Daarnaast is het opvallend dat de meeste claims gemaakt worden bij verzekeraars in Zuid-Holland en Noord-Brabant. Ook in Gouda zijn er gevallen van autobranden door vandalisme bekend.

Hoe ontstaat een autobrand?
Veel autobranden ontstaan doordat ze zijn aangestoken door vandalen. In dit geval is het belangrijk om altijd aangifte te doen bij de politie. Deze aangifte is nodig om de schade bij een verzekeraar te claimen. Bij alleen een WA-autoverzekering is de schade niet gedekt, maar het valt nog steeds aan te raden om aangifte te doen. Wanneer de politie de dader vindt, is het mogelijk om de schade later op deze persoon te verhalen.

Daarnaast kan een autobrand ontstaan door achterstallig onderhoud. Auto's die niet (goed) worden onderhouden, hebben een grotere kans om in brand te vliegen. Dit kan onder andere komen door lekkende afdichtingen, kapotte bedradingen of defecte onderdelen. Ook kapotte brandstofleidingen zijn levensgevaarlijk doordat deze brandstof lekken, wat kan lijden tot een autobrand. Naast slecht onderhoud is ook oververhitting een risicofactor. Oververhitte auto-onderdelen kunnen zorgen voor brand, zoals een oververhitte motor of katalysatoren. Het is niet de motor zelf die voor brand zorgt, maar een te hete motor kan voor verhitte vloeistoffen zoals motorolie en koelvloeistof zorgen. Op het moment dat deze door de motor of het uitlaatsysteem gaan circuleren, bestaat er de mogelijkheid tot ontbranding.

Autoverzekering en autobrand
Met alleen een WA-verzekering valt de schade niet te claimen bij de autoverzekeraar. Deze verzekering geldt alleen voor schade die de verzekeringnemer bij de ander aanricht. Als de dader niet wordt gepakt, draait de verzekerde bij een autobrand zelf voor de schade op. Met een WA + beperkt casco of allriskverzekering is schade aan de eigen auto wel gedekt. Brandschade door gebrekkig onderhoud of een ongeluk wordt bij beide dekkingen vergoed. Het opzettelijk in brand steken van een auto kan, afhankelijk van de verzekeraar, onder brandschade óf vandalisme vallen. Om tegen vandalisme verzekerd te zijn is een autoverzekering afsluiten met een allriskdekking de enige optie. Doorgaans zorgt het claimen van brandschade door vandalisme er niet voor dat er schadevrije jaren ingeleverd moeten worden. Maak na de gebeurtenis altijd foto's van de schade. Deze kunnen handig zijn om de schadeclaim te ondersteunen.

Ieder moment het laatste nieuws lezen? Schrijf u in voor de dagelijkse e-paper van het Gouds Dagblad.