Gouds Dagblad | 5 jaar cel geëist tegen hoofdverdachte in zaak Goudse drugsfamilie

5 jaar cel geëist tegen hoofdverdachte in zaak Goudse drugsfamilie

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Tegen een hoofdverdachte van een Goudse drugsfamilie eiste het Openbaar Ministerie vandaag 5 jaar cel. Een medeverdachte hoorde 12 maanden cel tegen zich eisen.

De zaken stonden deze week meerdere dagen op zitting en draaien onder andere om een familie uit Gouda die zich dagelijks bezig hield met de verspreiding van cocaïne in Gouda, Alphen aan den Rijn, Boskoop en omstreken.

Het onderzoek naar de familie startte in 2016 en gaandeweg ontstond een steeds duidelijker beeld. Twee broers en een neef lijken de motor achter de grootschalige drugshandel.

Familieleden konden zich nauwelijks onttrekken aan hun criminele gedrag, maar leken dat ook niet erg te vinden. Ze bewaarden drugs, hielpen bij transport, bewaarden geld en deelden mee in de opbrengsten.

Zware criminaliteit
Vandaag werden de zaken behandeld van een van de broers en een medeverdachte. De broer had volgens de officier van justitie een leidende rol in de drugshandel. Hij beheerde onder meer de bestellijn. De kennis zou een leverancier van cocaïne zijn geweest.

'Het meest opvallend en stuitend in deze zaak', stelde de officier van justitie vandaag, 'is de betrokkenheid van het netwerk bestaande uit familieleden en bekenden van de broers. Van jong tot oud deed mee. Niemand leek het erg te vinden om aan de ene kant een bijdrage te leveren aan zware criminaliteit in Nederland, terwijl men aan de andere kant in de vorm van uitkeringen zoveel ontving van de overheid.'

Strafeisen
Het Openbaar Ministerie eist de volgende straffen:
tegen de broer, een 39-jarige Gouwenaar, 5 jaar cel voor het dealen van cocaïne gedurende ruim 1,5 jaar, witwassen, en deelname aan een criminele organisatie;
tegen de medeverdachte, een 46-jarige man uit Rotterdam, 12 maanden cel voor handel in cocaïne, en witwassen.

Overige verdachten
De verdachten werden op 19 april 2017 aangehouden. Vijf van hen stonden eerder deze week al voor de rechter, onder wie de neef. Tegen hen werden straffen tot 5 jaar cel geëist. Komende maandag staat de andere broer terecht.

In het onderzoek werden nog 13 verdachten aangehouden. Tegen 6 van hen zijn de zaken reeds afgedaan, één wordt op een andere datum behandeld en de overige 6 zullen binnenkort voor een politierechter moeten verschijnen.


Foto: Digitaal Dagblad