Paixão schiet Feyenoord in bekerfinale langs NEC

21 April 2024, 20:30 uur
ANP

Feyenoord heeft onder leiding van trainer Arne Slot opnieuw een prijs gewonnen. Na de landstitel van vorig seizoen, waren de Rotterdammers dit keer de beste in de KNVB-beker. In de finale in De Kuip won Feyenoord moeizaam van NEC: 1-0.

Voor Feyenoord betekende het de veertiende eindzege in de KNVB-beker. NEC stond vijf keer in de finale en verloor al die duels.

Feyenoord miste met Mats Wieffer een van de belangrijkste spelers van dit seizoen. De middenvelder blesseerde zich kort voor de finale en arriveerde bij De Kuip op krukken. Met Ramiz Zerrouki als vervanger, lukte het Feyenoord in de eerste helft niet om NEC onder druk te zetten. De Nijmegenaren hadden de overhand en kregen in de achtste minuut een goede kans. Youri Baas, die de voorkeur kreeg boven Sontje Hansen, kopte de bal hard en laag richting doel. Keeper Timon Wellenreuther redde knap.

Na een half uur spelen opende Tjaronn Chery via de binnenkant van de paal wel de score voor NEC. Dat doelpunt ging niet door omdat Chery buitenspel stond. Kort daarna kreeg Feyenoord de eerste grote kans van de wedstrijd. Zerrouki schoot vanuit kansrijke positie over.

De tweede helft nam Feyenoord het initiatief over en moest NEC zich steeds meer bezig houden met verdedigen. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük staakte het duel in de 55e minuut tijdelijk nadat vuurwerk was afgestoken door Feyenoord-supporters en in een van de grachten achter het doel brand ontstond, vermoedelijk nadat een groot spandoek vlam vatte. Beide teams gingen naar binnen en nadat de brandweer de brand had geblust, kon het duel worden hervat. Ook in de eerste helft lag de wedstrijd al even stil om het afsteken van vuurwerk, toen door supporters van beide elftallen.

Feyenoord was direct na de hervatting gevaarlijk via eerst Quinten Timber en daarna Igor Paixão. NEC overleefde die momenten, maar kwam na een uur alsnog op achterstand. Na een fraaie aanval, waarbij vele Feyenoorders betrokken waren, schoot Paixão de bal via de binnenkant van de paal binnen: 1-0.

Nadat een treffer van Lutsharel Geertruida om buitenspel was afgekeurd, moest Feyenoord vanaf de 72e minuut met een man minder verder. Aanvaller Yankuba Minteh kreeg in korte tijd twee gele kaarten.

Invaller Sylla Sow kreeg niet veel later een enorme kans voor NEC, maar schoot naast. Aan de andere kant miste Ayase Ueda een opgelegde mogelijkheid. NEC werd nog een paar keer gevaarlijk uit een hoekschop, maar Feyenoord hield stand.