SBB: Gemeente Gouda vernietigt 800 meter natuurvriendelijke oever

6 May 2024, 16:44 uur
Lokaal
mainImage
Google Maps

Met de reconstructie van de Bodegraafsestraatweg dreigen ook de huidige natuurvriendelijke berm en oever te verdwijnen en plaats te maken voor een smalle strook gereguleerd groen met een in één rechte lijn aangelegde harde beschoeiing in de vorm van een damwand van 800 meter. Zoals we die ook langs kanalen zien. Hoe valt dit in te passen in het zogenaamde groene beleid van de gemeente Gouda en in het bijzonder bij onze Groen Links wethouder'', aldus Breevaart Boulevard, de stichting die de belangen van de bewoners van de woningen gelegen langs de Breevaart tussen het Olympia Plein in Gouda en de Reeuwijkse randweg vertegenwoordigd.

Unieke biotoop!

Het gaat om een unieke biotoop van 800 meter lang en gemiddeld 3 meter breed met 152 verschillende planten-, bloemen- en struikensoorten, een tiental soorten broedende vogels en een onafzienbare lijst met insecten, libellen, zoogdieren en reptielen. Zo is via een inventarisatie in 2023 vastgesteld door een bioloog. De gemeente Gouda gaat de Bodegraafsestraatweg en het fietspad ophogen. Dat is ook nodig! Tegelijkertijd wordt het wegdek verbreed en vooral verzwaard en er komt een 800 meter lange damwand voorzien van ankers. Dit is een miljoenen kostende operatie en zogenaamd bedoeld om toekomstige verzakkingen tegen te gaan.

Denkfout!

Met deze plannen maakt de gemeente een grote denkfout. Verzakkingen in dit gebied zijn vooral verticaal en niet horizontaal. Dat zouden de verantwoordelijk wethouder en ambtenaren moeten weten.

Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de weg vooral ‘wegzakt’ in de Breevaart of de Reeuwijkse Plassen. De ondergrond in dit gebied klinkt in. Verticaal. Op de Bodegraafsestraatweg wordt dit waarschijnlijk extra versterkt door de toename van de hoeveelheid (zwaar) verkeer. In 2012 ca 12.000 bewegingen, in 2024 ca 20.000 bewegingen per dag! Daarnaast is de weg in het verleden altijd opgehoogd met zware materialen ipv de beschikbare lichtere materialen.

De Bodegraafsestraatweg is een stadsstraat met erfontsluitingen en geen Randweg. Dus de afspraken nakomen uit het Mobiliteitsplan en het VCP, inclusief de aanvullende afspraken met de Gemeenteraad over de uitvoering van het VCP.