Goudse gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

24 April 2024, 09:02 uur
Lokaal
mainImage

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.
 
Volgens het CBS zijn er in Nederland de afgelopen tien jaar jaarlijks gemiddeld 86 inwoners verdronken, waarvan 8% jonger dan 10 jaar. Volgens de reddingsbrigade ligt het daadwerkelijke aantal verdrinkingen nog twee tot drie keer zo hoog. Het percentage kinderen tussen de 6 en 16 jaar zonder enig zwemdiploma is tussen 2018 en 2022 verdubbeld van 6 naar 13 procent.
 
Het Goudse college verwacht dat de landelijke cijfers overeenkomen met de situatie in Gouda. Dat betekent dus dat er waarschijnlijk veel kinderen zijn zonder of met slechts één zwemdiploma. Het behalen van meerdere zwemdiploma's verhoogt de zwemveiligheid van kinderen volgens de nationale zwemraad. Pas na het behalen van diploma C, dat opleidt tot recreatiezwemmen en zwemmen in open water, zijn kinderen volgens deze raad zwemveilig.
 
"In een waterrijke stad als Gouda zijn deze cijfers zeer zorgelijk. Daarom hebben we namens diverse partijen een motie ingediend met als doel inzicht te krijgen in waarom kinderen geen of weinig zwemdiploma’s halen, welke effecten dit heeft op de zwemveiligheid en welke maatregelen denkbaar zijn om het aantal zwemdiploma’s te verhogen," aldus raadslid Aline Tuls (PvdA).